Банкеръ Daily

Свят

Варшава призова за реформиране на Европейския съюз

Ярослав Качински

Полша вижда като изход от сегашната криза в Европейския съюз неговото реформиране, така че да се засили ролята на отделните страни-членки, като в същото време се запази единството на организацията.

Това става ясно от изявление на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински пред полската телевизия. Според него Евросъюзът е една от малкото международни организации, която не е свързана с такива общопризнати международни норми като суверенитет и ненамеса във вътрешните работи.

Страните трябва да станат "център" на общността, а не нещо, което "пречи", както смятат някои, каза Качински.

По мнението на полския политик, след внасянето на редица промени, касаещи основополагащите норми за функционирането на ЕС и ценностите, на които той се опира, "ще може да се каже, че това е здрав съюз на държави, които могат тясно да си сътрудничат, да създават общи пазари, като в същото време запазват такава конструкция, която използва огромното богатство на Европа - разнородността на културите и институционалните решения - всичко онова, което произтича от суверенитета на отделните държави".

Facebook logo
Бъдете с нас и във