Банкеръ Daily

Свят

Варшава: Германия е главна пречка пред по-строги санкции за Русия

Матеуш Моравецки

Германия е основната пречка за налагането на по-строги санкции срещу Русия, каза днес премиерът на Полша Матеуш Моравецки по време на пресконференция, като добави, че Унгария не ги блокира, предаде Ройтерс.

Коментарът му идва, след като премиерът Виктор Орбан спечели национални избори в неделя, след като беше изправен пред критики за недостатъчно твърда позиция по отношение на руската агресия в Украйна.

"Трябва да видим, че независимо от начина, по който подходим към Унгария, това е четвъртата подобна победа и трябва да уважаваме демократичните избори... Германия е основната пречка за санкциите. Унгария е за санкциите", каза Моравецки.

Държавите от ЕС предстои да обсъдят въвеждането на нови санкции срещу Русия, решение още не е взето. Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Той не потвърди и не отрече, че се очаква в сряда ЕК да внесе предложенията за нови санкции. Попитан дали санкциите ще включат забрана за внос на енергоносители от Русия, говорителят уточни, че съдържанието на предложението е поверително. ЕС е силно решен спешно да продължи работата по нови санкции, добави говорителят.

По неговите думи ЕС цели, ако не да спре, поне да ограничи възможностите за продължаване на войната в Украйна. Според него руският президент Владимир Путин е източникът на проблема, затова комуникацията с него с отделни лидери от ЕС засега остава отворена.

Говорителят отбеляза, че европейските дружества, които внасят газ от Русия, не са длъжни да се съобразяват с исканията на Кремъл за плащане в рубли. Той обясни, че 97 на сто от договорите предвиждат ясно плащанията да се извършват в долари или евро. 

Никой от ЕК не е засегнат от руските ответни санкции, защото не ни интересува, заяви говорителят. Той добави, че списъкът на санкционираните от Москва е неизвестен. Получихме само вербална нота от Русия, че списъкът е разширен с допълнителни имена на представители на ЕС. Европейските санкции, за разлика от това, са винаги ясни и включват поименни списъци, основания, начини за обжалване. Засега знаем само, че Русия е въвела "някакви санкции срещу някого", допълни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във