Банкеръ Daily

Свят

Варна и Кейптаун хвърлят мост между два континента

Поглед към Кейптаун

Табо Тахе, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България посети Варна, съобщиха от пресцентъра на общината. "За нас е чест, че първото посещение в началото на мандата на Негово превъзходителство, е във Варна", заяви кметът Иван Портних.

Това е така, тъй като морската ни столица има подписано споразумение за сътрудничество с Кейптаун още от 2012 година. "Вярвам, че на база на икономическите профили на двата града, можем да търсим развитие на контактите в различни сфери, като образование, пристанищно и морско дело, култура, туризъм, икономически зони", подчертава Иван Портних. 

"Счетох, че за мен е важно да съм тук в началото на моя мандат в България, защото има голям потенциал за сътрудничество между Варна и Кейптаун. Очаквам да дадем най-добро от себе си за динамичното развитие както между градовете-партньори, така и между нашите две държави", отбелязва посланик Табо Тахе.

Той допълва, че в момента в ЮАР живеят между 20 000 и 30 000 българи. 

Кейптаун (на английски: Cape Town; на африканс: Kaapstad (Капстат)) е град в югозападната част на Южноафриканската република, административен център на провинция Западен Кейп и окръг Кейптаун. Населението на града е около 434 000 души, а на агломерацията около него - 3 740 000 души, което го поставя на второ място в страната след Йоханесбург и на десето място в Африка.

Кейптаун е най-южният град в Африка. Като седалище на Парламента на страната, градът е законодателна столица на Южноафриканската република. Той е известен със своето пристанище, с разположението си в характерния Кейптски флористичен регион, както и с популярни забележителности, като планината Тейбъл (известна туристическа забележителност, изкачвана чрез лифт или по планински пътеки) и нос Кейп Пойнт. Кейптаун, традиционна входна точка за заселниците в Южна Африка, е сред най-мултикултурните градове в света.

Разположен на бреговете на залива Тейбъл, Кейптаун е създаден от Нидерландската източноиндийска компания като пункт за снабдяване с припаси на корабите, пътуващи към Източна Африка, Индия и Далечния изток. Пристигането на Ян ван Рибек на 6 април 1652 г. се смята за датата на основаване на първото постоянно европейско селище в Южна Африка. Кейптаун бързо надхвърля първоначалното си предназначение на европейски преден пост с крепостта Добра надежда, превръщайки се в стопански и културен център на Капската колония, и до Витватерсрандската златна треска в края на XIX век и разрастването на Йоханесбург остава най-големият град в Южна Африка.

Обществените и политически промени в Южноафриканската република през 90-те години на ХХ век са свързани с нарастване на престъпността в Кейптаун, но и с бързо икономическо развитие, включително в областта на туризма. С коефициент на Джини 0.67 градът има най-малко социално неравенство в страната.

Икономическото развитие на Кейптаун се опира наред с туризма основно на текстилната промишленост и информационните технологии. Освен това, важни отрасли са рекламата, транспорта и търговията. От Кейптаун се изнасят селскостопански продукти, предимно плодове, вино и цветя. Има износ и на желязна руда.

Международното летище на Кейптаун е второто по пътникопоток в Южна Африка. То обслужва линии по повечето направления в страната, както и някои международни линии.

В града функционират няколко пристанища и пристани, най-големият от които е пристанище "Кейптаун", разположено в Тейбъл Бей. То е второто по големина в страната след това на град Дърбан (в източната част на страната, на брега на Индийския океан). 

Освен това, за вътрешни и междуградски съобщения функционира развита мрежа от железни и автомобилни пътища. От града водят началото си три федерални автомагистрали, има развита автобусна и таксиметрова система.

Сред забележителностите на Кейптаун са Аквариумът на двата океана - най-големият аквариум в Южното полукълбо, Ботаническата градина "Кирстенбош" - с площ от 528 ха, е една от седемте най-големи в света, Замъкът "Добра надежда" - най-старата сграда в ЮАР, завършена през 1679 г. и Южноафриканската национална галерия - един от най-големите музеи в страната.

КАРЕ

Дипломатически отношения между Република България и Република Южна Африка са установени на 13 декември 1991 година. Оттогава започват и по-активни търговско-икономически връзки.

Сделки с южноафрикански партньори се осъществяват предимно чрез трети страни. През отделни периоди, интерес към сътрудничество с България са проявявали редица големи южноафрикански фирми и корпорации, като Sopex, Anglo-American Group, Barlow Rand Industries и други.

Понастоящем взаимните контакти в търговско-икономическата сфера между двете страни се конкретизират предимно в проучване на пазарните възможности, обмен на икономическа информация, делови и бизнес посещения на представители на български и южноафрикански фирми, провеждане на двустранни бизнес форуми и други.

През 2018 г. е постигнат общ стокообмен от 220.6 млн. щ.д., от които български износ за 177.8 млн. щ.долара. Българският експорт се състои от: нефтени масла и масла от битуминозни минерали; слънчогледово масло; крафтхартии и крафткартони; електрически акумулатори; препарати от видовете, използвани за храна на животни и други.

Отчитайки нуждите и възможностите на добре разработения и развит южноафрикански пазар и важното значение на регионалните пазари на съседните страни (Ботсуана, Лесото, Намибия и Свазиленд), за популяризирането на българските стоки в региона е необходимо тясно коопериране с местни фирми и компании, предлагане на стоки и услуги на атрактивни цени и с високо качество. Предвид основната група стоки от вносната листа на РЮА и възможностите на българската икономика считаме, че най-перспективните български стоки за реализация на южно-африканския пазар са в следните области: лека промишленост; хранително-вкусова промишленост; машиностроене; химическа промишленост; дървообработваща промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във