Банкеръ Daily

Свят

Валутните резерви на Русия надминаха 600 млрд. долара

Международните валутни резерви на Руската федерация са надминали на 7 август тази година колосалната сума от 600 млрд. долара (600.7 милиарда долара), съобщава днес руската Централна банка. Става за дума за активи в злато, налична валута и ценни книжа - деноминирани в долари на САЩ, в евро и в китайски юани.

Така държавата на Владимир Путин заема вече твърдо третото място в света по размера на валутните си запаси, изпреварвайки Саудитска Арабия, и продължава да ги увеличава. Ако тази тенденция се запази, много е възможно, в края на 2020 година валутните резерви на РЦБ да достигнат - за първи път в историята на Русия, сумата от 680-700 млрд. долара.

Не бива да забравяме, че в момента на колапса на бившия СССР - през лятото на 1991 г., валутните запаси на съветската Централна банка достигаха едва 80 млрд. долара и не можеха да покрият дори тримесечния внос на страната. Толкова бяха валутните запаси на Руската федерация и в момента, в който Владимир Путин пое управлението на държавата от ръцете на Борис Елцин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във