Банкеръ Daily

Свят

Валутни сделки на "Дойче банк" поразиха испанска хотелска верига

Германският банков лидер "Дойче банк" е продал финансови инструменти, натоварили със сериозни загуби голяма испанска верига от хотели. Поредните разкрития разширяват кръга от компании, понесли щети от опитите на банката да прикрива валутните рискове.   

Пострадалата хотелска верига е Palladium Group, в която съсобственик е бившият испански министър на външните работи Абел Матутес Хуан. Тя е поразена от сложни валутни производни, които е купила от германската банка през последните години. Компанията е в процес на консултации с адвокати, за да оцени възможностите да получи обезщетение от кредитора, става ясно от официално изявление на Palladium.

Хотелската верига, която е базирана в Ибиса, е един от стотината случаи, които обследва вътрешна проверка на "Дойче банк", известна като "Проект индиго" (Project Teal), твърдят запознати с въпроса лица. Те добавят, че не е ясно колко от тези компании са загубили пари от сделките. Проверяващите изследват как валутните търговци и продавачите са представили продуктите на фирмите, които вероятно не ги разбират напълно.  

Случаят с хотелската верига е подобен на проблемите на германския кредитор с испанския производител на вина J. Garcia Carrion (JGC), коментирал за агенция "Блумбърг" говорител на Palladuim, без да навлиза в подробности. Както информира неотдавна banker.bg, JBC се оплака, че е натрупал сериозни загуби от хеджингови инструменти, които е купил от "Дойче банк" и от други институции, сред които - американската "Голдмън Сакс груп" и френската "БНП Париба".  

В официално изявление германският кредитор посочи, че не коментира специфични случаи. Той потвърди, че тече разследване и че обема му засега е приемлив. И добави, че внимателно се проследява всяко доказателство и се търсят потенциални сходни сделки.  

Напускането на няколко старши изпълнителни директори на "Дойче банк", между които и шефът на глобалните валутни пазари Джонатан Тинкър, е свързано с "Проект индиго", съобщиха в началото на юни финансовите медии. И срещу другите банки са отправени сходни обвинения за неправомерни продажби на деривативи в Испания. JGC е внесла на 15 юни оплакване срещу "Голдмън Сакс" в английския финансов регулатор.    

Американската банка оспорва иска и отрича да е действала противозаконно. Тя вече е завела дело срещу JGC във Великобритания, за да си възстанови 6.2 млн. щ. долара, които й дължи испанския винопроизводител. Официалната позиция на "Голдмън Сакс" е, че "от години JGC печели без да се оплаква, че използва валутните производни, за да управлява сделките си на международните пазари в чуждестранна валута".   

"Дойче банк", под ръководството на главния си изпълнителен директор Кристиян Севинг, се опитва да сложи черта на десетината година на солени глоби и скъпи извънсъдебни споразумения в резултат на констатирани различни финансови нарушения.

Palladium Group съобщава на уебсайта си, че е седмата по големина хотелска верига в Испания с 50 хотела и 12 хил. служители. Тя е създадена от хотелиера милиардер Абел Матутес Хуан, който е и глава на клана Матутес. След скромен старт компанията израства в империя, чийто хотели и нощни клубове помагат на Ибиса да се превърне в една от първокласните туристически дестинации.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във