Банкеръ Daily

Свят

Ваксините срещу Ковид-19 скоро ще покрият световното търсене

До края на септември САЩ, Канада, Великобритания и ЕС ще разполагат с достатъчно ваксини срещу Ковид-19, че ще могат да предоставят около 500 милиона дози на други страни, без това да засегне ваксинационните им кампании, съобщава ДПА, като цитира данни от анализаторската компания Еърфинити (Airfinity).
Според експертите ваксините срещу коронавирусната инфекция ще стават все по-достъпни, като до края на тази година ще бъдат произведени 12 милиарда дози.
Данните показват, че близо половината от тях ще дойдат от китайски производители, а другата половина - от западни компании.
Към момента всеки трети човек на света е напълно ваксиниран срещу Ковид-19.
Най-новите данни потвърждават, че ваксините са много ефективни срещу вируса, особено срещу тежки случаи, което се отнася и за силно заразния вариант Делта.

 

СЗО: Вирусът ще се предава още дълго време

Пандемията от коронавируса ще продължи още много дълго. Въпросът в дадения момент е, как по-скоро може да бъде отменена извънредната ситуация в областта на здравеопазването. Това е казал директорът по програмите в Световната здравна организация по спешни случаи Майкъл Райан.

"Това се определя от факта колко много хора прекарват тежко заболяването, колко много хора умират от вируса и в каква степен ние контролираме неговото предаване", казва експертът. "Ако ние можем да се избавим от госпитализацията и смъртността и ако ние можем да удържаме разпространението на вируса на ниски нива, тогава извънредната ситуация в областта на здравеопазването би могло да бъде отменена. Но ще изчезне ли вирусът? Не. Той е реалност. Този вирус ще остане с нас".

Според експерта от Световната здравна организация Мария ван Керкхове пандемията още дълго ще бъде с нас. "Ние определено още сме в центъра на пандемията", отбелязва тя. "Разбира се, всички ние искаме тя да приключи колкото се  може по-скоро. Някои от нас  даже се държат, като че ли тя е завършила. Но това не е така".

Facebook logo
Бъдете с нас и във