Банкеръ Daily

Свят

Ваксинираните в Швеция и Дания ще имат привилегии

Стокхолм

До лятото Швеция и Дания смятат да въведат електронен имунизационен паспорт за ваксинираните. Това ще им даде привилегии - право на пътувания, посещения на културни и спортни прояви, съобщава Дойче Веле.

Дигиталната инфраструктура за имунизационния паспорт в Швеция трябва да бъде готова до първи юни. Данните за ваксинациите в Дания трябва да бъдат достъпни на сайта на датските здравни власти или чрез специално приложение на смартфона.

Наличието на дигитален имунизационен паспорт ще даде на ваксинираните определени привилегии, но критиците на идеята отбелязват, че тя има и обратна страна - може да доведе до неофициална принуда за ваксинация, особено сред хората, които искат или трябва да пътуват повече или искат отново да участват активно в обществения живот.

Не бива да се забравя и това, че има хора, които по обективни причини не могат да се имунизират – например защото са склонни към тежки алергични реакции. Излиза, че те ще бъдат лишени от предимствата, без да имат вина за това.

Гърция, Кипър и Испания призовават за създаването на единен имунизационен паспорт, за да могат ваксинираните отново да пътуват свободно и туризмът да се съживи. Полша и Румъния вече обявиха, че отменят задължителната карантина за пристигащите в страната, ако са ваксинирани срещу коронавирус.

Европейската комисия предвижда да утвърди единен паспорт за ваксинацията срещу коронавирус. В Германия идеята обаче не се ползва с голяма подкрепа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във