Банкеръ Daily

Свят

Ваксинираните в Гърция вече са 160 000

Ваксинацията срещу коронавируса в Гърция върви успешно, като от началото й на 27 декември досега са ваксинирани 160 000 души, съобщи днес правителственият говорител Христос Тарандилис.

Нашата стратегия е ясна: ние продължаваме отбраната и усилваме контраатаката. Операцията по ваксинация под името "Свобода" се провежда в съответствие с приоритетите на Националния ваксинационен комитет. Механизмът работи ефективно. От петък започна записването за ваксинация за хората на възраст от 80 до 84 години и готовността на жителите да се записват е на много удовлетворително равнище. От 27 декември са направени около 160 000 ваксинации, посочи Тарандилис.

Говорителят съобщи, че същевременно е започнала и по-сложната операция по ваксинация на жителите на островите, която се осъществява в четири етапа в зависимост от тяхното население. Операцията е започнала от островите, на които има болници, и постепенно се разширява. Особено внимание се отделя на ваксинацията на островите с население под 1000 жители, която ще започне от 27 януари с остров Кастелоризо, като се предвижда ваксинация на всички жители над 18 години, които желаят това, уточни говорителят.

Тарандилис каза, че Гърция според последната седмична карта на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията продължава да се намира в доста по-добро положение от мнозинството европейски страни от гледна точка на разпространението на коронавируса. Докато почти цяла Европа е отбелязана в червен цвят, Гърция е в оранжево и тя е почти единствената европейска страна със "зелени зони", посочи говорителят. Той изтъкна, че мутацията на вируса е сериозен проблем както на европейско, така и на международно ниво. Тарандилис заяви, че от първите дни на появата на нови щамове на вируса в Гърция действа строга система на контрол със седемдневна карантина за пристигащите. Той добави, че министерството на здравеопазването в сътрудничество с Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията взима мерки за засилване на наблюдението и диагностика на новите щамове в цяла Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във