Банкеръ Daily

Свят

Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 показва 90% ефективност

Експерименталната ваксина за COVID-19 на Pfizer изглежда работи. Установено е, че ваксината е повече от 90% ефективна за предотвратяване на заразяване с коронавирус, според клиничните резултати, публикувани от компанията в понеделник. Това е първата разработена ваксина срещу COVID-19, която дава такива резултати, съобщават световните медии.

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първите резултати от нашите клинични изследвания на ваксината срещу COVID-19 от фаза 3 съдържат доказателства за способността на нашата ваксина да предотврати COVID-19", каза д-р Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer

Макар и обещаващ, само този анализ не предоставя достатъчно информация за ваксината, за да може Pfizer да поиска разрешение от американските здравни власти за започване на разпространение.

Американската агенция за лекарствата е информирала производителите, че иска минимум два месеца последващи данни, тъй като най-опасните странични ефекти от ваксината се появяват в рамките на два месеца след последното инжектиране. 

Pfizer обяви, че тези данни ще бъдат достъпни едва през третата седмица на ноември.

"Постигаме тази критична точка в нашата програма за разработване на ваксина в момент,  в който светът се нуждае най-много от нея, когато нивата на заразяване всеки ден поставят нови рекорди, болниците се приближават до запълване на пълния си капацитет, а икономиките се опитват да отворят отново. Благодарение на днешните новини ние сме една значителна стъпка по-близо до предоставянето на ваксина за хората по целия свят. По-близо сме до така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза. Очакваме с нетърпение да споделим допълнителни данни за ефикасността и безопасността, генерирани от хиляди участници през следващите седмици", каза още д-р Алберт Бурла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във