Банкеръ Daily

Свят

Ваксината на "Новавакс" е почти 90% ефективна

"Новавакс" обяви, че тестовете са включвали 15 хиляди души на възраст от 18 до 84 години.

Американската фармацевтична компания "Новавакс" обяви, че ваксината й срещу коронавирус е показала ефективност от 89,3 процента в предотвратяване на Ковид-19 при тестове, проведени във Великобритания, съобщи Ройтерс.

Препаратът е бил почти толкова ефективен и срещу по-заразния вариант, открит първоначално в Обединеното кралство, показват предварителните анализи.

"Новавакс" обяви, че тестовете са включвали 15 хиляди души на възраст от 18 до 84 години. Резултатите от тях се очаква да бъдат внесени за проверка от регулаторите във Великобритания, ЕС и други страни. Около 27 процента от участвалите в тестовете са били на възраст над 65 години. Клиничните тестове са проведени, когато по-заразният вариант на коронавируса вече е циркулирал, и показват, че ваксината е 85,6 процента ефективна срещу тази мутация.

Д-р Амеш Адалджа, експерт по инфекциозни болести в центъра за здравна безопасност "Джонс Хопкинс" каза, че резултатите отговарят на очакванията и се безпокои, че хората може да се фокусират твърде много върху по-слабата ефективност, показана по отношение на южноафриканския вариант.

"Ние се разглезихме, защото видяхме числата на "Модерна" и "Пфайзер". Знам, че хората ще бъдат разтревожени, но ефикастност над 60 процента срещу нов вариант е приемлива", каза той и отбеляза, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата първоначално обяви, че ще одобри ваксина, която покаже поне 50 процента ефективност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във