Банкеръ Daily

Свят

Ваксината на "Модерна" чака одобрение, показала е 94,1% ефективност

Фармацевтичната компания "Модерна" е кандидатствала в Американската агенция по храните и лекарствата за спешно одобрение на ваксината си срещу COVID-19.

От "Модерна" съобщиха, че пълните резултати от последната фаза на изследванията са показали 94,1 процента ефективност на ваксината, без сериозни притеснения за безопасността й.

Компанията възнамерява да кандидатства за одобрение и в Европа.

Производителят обяви, че ваксината е показала ефективност при различните възрасти, раси, етноси и полове, както и 100 процента успех в предотвратяването на тежки случаи на болестта, която отне живота на близо 1,5 милиона души.

Заседанието на американския регулатор, на което ще бъде разгледана молбата за регистрация на ваксината на "Модерна", е насрочено на 17 декември. В заседанието ще участват американски учени и експерти в областта на здравеопазването и то ще се предава на живо.

Американската администрация отпусна на "Модерна" 486 милиона долара за разработването на ваксина срещу коронавируса. На фармацевтичната компания "Джонсън & Джонсън" бяха отпуснати 456 милиона долара, на "АстраЗенека", която разработва ваксина съвместно с учени от Оксфордския университет, бяха отпуснати 1,2 милиарда долара.

Със създаване на ваксина срещу новия коронавирус в САЩ се занимават и компаниите "Мерк" и "Пфайзър", като последната също подаде молба за одобрение в Американската агенция по храните и лекарствата. Американската администрация е вложила в тези проекти общо 12 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във