Банкеръ Daily

Свят

Ваксината на CureVac ще се произвежда от Bayer

Oт 2022 година германският гигант Bayer ще произвежда ваксината срещу коронавирус, разработена от CureVac. 

Този ход разширява настоящия пакт между двете компании, който до момента бе свързан със съдействие за разрешения в отделните държави и глобални доставки, пише Bloomberg.

Продукцията обаче може да започне едва към края на годината, а изявлението идва дни след като стана ясно, че фармацевтичните гиганти Sanofi и Novartis ще предоставят производствения си капацитет на Pfizer и BioNTech.

Bayer очаква да успее да произведе 160 млн. броя от препарата на CureVac във фабриката си близо до Дюселдорф. Това е първият случай, в който германска компания, чиито продукти варират от аспирин до пестициди, ще произвежда ваксина.

Всички ваксини срещу коронавируса, които са произведени на територията на Европейския съюз, ще могат да се изнасят за трети страни само с разрешение. Това реши Европейската комисия днес, като ограничението ще важи поне до края на март месец. То ще се прилага само за компании, с които ЕС е сключил предварително споразумение за закупуване.

Целта на ЕК е да осигури достъп на всички граждани на блока и преодоляване на настоящата липса и прозрачност при износа. И трите компании, чиито ваксини в момента са одобрени за употреба от Европейската агенция по лекарствата съобщиха за производствени проблеми, които бавят доставките на препаратите срещу COVID-19.

Това са Pfizer/BioNtech, която е консорциум между американска и германска фирми, Moderna, която е американска фармацевтична компания и AstraZeneca, което е британско-шведско партньорство.

От днес държавите членки ще могат да дават разрешение за износ на препарати, но от дружествата ще се изисква да ги уведомяват за намерението си да изнасят ваксините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във