Банкеръ Daily

Свят

Ваксината на AstraZeneca е за хора под 65 години

Очаква се утре, 29 януари, Европейската служба по лекарствата  да обяви дали одобрява препарата на AstraZeneca за употреба в ЕС.

Германската комисия по ваксините препоръчва препарата на британската компания AstraZeneca само за хора под 65 години. България е поръчала най-много ваксини именно от AstraZeneca - 4,5 милиона, съобщава Дойче Веле.

Комисията обяви, че и той може да бъде използван като ваксина срещу коронавируса, но препоръчва да се прилага само при хора между 18 и 64 години. "Към момента няма достатъчно данни, за да се оцени ефективността на препарата при хората над 65 години", се казва в аргументацията на Постоянната комисия по ваксините.

Очаква се утре, 29 януари, Европейската служба по лекарствата  да обяви дали одобрява препарата на AstraZeneca за употреба в ЕС.

През последните дни в няколко медии се появиха твърдения, според които ваксината на AstraZeneca "почти не действа при хората над 65 години". При тази възрастова група ефикасността била едва 8%. Фармацевтичният концерн опроверга информацията и посочи, че това е напълно невярно число. И германското министерство на здравеопазването отхвърли тези твърдения.

Още през ноември 2020 стана ясно, че в процеса на клиничните изследвания на оксфордската ваксина са били допуснати пропуски при дозирането, което веднага предизвика бурни критики на експертно ниво - не спрямо самата ваксина, а относно методиката за отчет на AstraZeneca и нейната информационна политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във