Банкеръ Daily

Свят

Ваксинационният сертификат вещае грандиозен сблъсък в ЕС

Удостоверението на ЕС за COVID-19 ще улесни свободното движение в ЕС ©AdobeStock_Rido

Бъдещият европейски зелен сертификат, който ще удостоверява дали носителят му е ваксиниран, има антитела от предишна инфекция или е със скорошен отрицателен PCR тест, предвещава  грандиозни сблъсъци и разправии между Европейския парламент и правителствата на Общността, съобщава агенция EФЕ. 

Проблемът е, че двете страни имат коренно различни позиции за предимствата, които трябва да даде този документ. Очаква се да започнат разговори със страните следващата седмица, с намерението сертификатът да бъде въведен до края на юни, като очакванията са, че ще спаси летния сезон. 

За по-бързото въвеждане на документа настояват южните страни членки, чиито икономики са силно зависими от туризма. Докато чакат общо решение обаче, някои от тях въведоха свой модел на сертификат. Брюксел се ядоса и предупреди, че това може да доведе до хаос. 

"Рискуваме да имаме различни документи, които не могат да бъдат разчетени и проверени в различните държави-членки. Рискуваме и разпространението на фалшиви документи, а заедно с това и разпространението на вируса", посочи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Идеята за сертфиката вече беше разкритикувана от СЗО. САЩ също не я възприемат. Освен това, растат опасенията, че въвеждането на сертификата може да означава юридически проблем - заради принципа за свобода на движението в рамките на ЕС и особено Шенгенската зона, който е залегнал в Договора за функциониране на ЕС.

ЕП прие удостоверение на ЕС за COVID-19

В четвъртък Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за удостоверение, което утвърждава правото на свободно движение в Европа по време на пандемията. Членовете на ЕП се съгласиха, че новото „удостоверение на ЕС за COVID-19“ – вместо цифровото зелено удостоверение, както бе предложено от Комисията – следва да бъде в сила за 12 месеца, но не за по-дълъг период.

Документът, който може да бъде в цифров или хартиен формат, свидетелства, че дадено лице е било ваксинирано срещу коронавирус или, като алтернатива, че то е показало отрицателен резултат от скорошен тест или се е възстановило от инфекцията. Въпреки това удостоверенията на ЕС за COVID-19 няма да служат като документ за пътуване, нито ще се превърнат в предварително условие за упражняване на правото на свободно движение, казват евродепутатите.

Законодателното предложение, обхващащо гражданите на ЕС, беше прието с 540 гласа „за“, 119 гласа „против“ и 31 гласа „въздържал се“, а предложението относно гражданите на трети държави беше прието с 540 гласа „за“, 80 гласа „против“ и 70 гласа „въздържал се“. Гласуването се състоя в сряда, като резултатите бяха обявени в четвъртък сутринта. Парламентът и Съветът на ЕС вече са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон.

Според Парламента притежателите на удостоверението на ЕС за COVID-19 не следва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или тестване. Членовете на ЕП подчертават също така, че за да се избегне дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, и поради икономически причини, държавите от ЕС следва да „гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“.

Парламентът иска да гарантира, че удостоверението на ЕС работи успоредно с всяка инициатива, създадена от държавите членки, която следва също така да спазва същата обща правна рамка.

Държавите членки трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, инокулирани с ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (EMA) (понастоящем Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen), заявяват евродепутатите. Държавите членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба.

Гаранции за защита на данните

Удостоверенията ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране, както и автентичността на електронните печати в документа. Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държави членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във