Банкеръ Daily

Свят

"Ваксинационни паспорти": какво е това и полезни ли ще са в бъдеще?

Ваксинацията срещу коронавируса вече върви в различните страни и постепенно обваща все повече групи от населението. Рано или късно светът ще започне да отменя  ограниченията, които бяха наложени след началото на пандемията - и затворените граници, и  карантината след пристагане от други страни, а също така и изискванията за правене на тестове и различни други справки. Ясно е, че след коронавирусната пандемия светът няма да е същият и няма да живеем като по-рано. Въпросът е: Ще стане ли ваксината пропуск в новата реалност?

За "ваксинационни паспорти" се заговори още на най-ранния етап на пандемията, а с появата на ваксината идеята получи и по-нататъшно развитие.

Например, приложението Digital Health Pass бе разработено от IT гиганта IBM. То позволява на бизнеса и на различни учреждения да използват някои индикатори, които ще се изискват при  посещение на техни офиси. Това може да бъде и тест на коронавирус, и проверка на температурата, а също така и информация за ваксинация - всичко това може да е достъпно в телефона.

И много други ИТ компании разработват такива устройства в опит да дадат своя принос в борбата срещу пандемията. Например, услуги за проследяване на контактите и придвижванията. Основният проблем е различният подход към мерките срещу пандемията в различните страни. 

Едно от препятствията 

за въвеждане на световни "ваксинационни паспорти" е достъпът до интернет, като не говорим за притежаването на смартфон. Както отбелязва CNN, позовавайки се на данни от изследователската компания Canalys, в света има около 4.2 млрд. притежатели на смартфон, а още 1.8 млрд. човека използват обикновените мобилни телефони. 

А според асоциацията GSMA, която всяка година организира Световния мобилен конгрес в Барселона, само 49% от населението на света има възможност да ползва интернет чрез мобилни устройства.

Документ на новата епоха

Въпреки това "ваксинационни паспорти" или други подобни вече се появяват в различни страни. В Дания правителството разработва цифров "ваксинационен паспорт" за хората, получили вече ваксина срещу COVID-19. Както отбелязват от Министреството на здравеопазването на страната, издаването на този "паспорт" може да започне още в първите месеци на 2021 година. Това ще улесни пътуванията в страни, където може изискват такъв документ. Например, властите на Сейшелските острови, в Кипър и в Румъния вече са отменили изискванията за карантина за пътешествениците, които могат да докажат, че са минали ваксинация. Подобно правило действа в Исландия и в Унгария, но там ограниченията не се отнасят и за тези, които могат да докажат, че вече са преболедували коронавируса. 

За "ваксинационни паспорти" говорят и в Евросоюза. На срещата на лидерите, която се проведе на 25 февруари, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС са подкрепили необходимостта от въвеждане на електронни удостоверения за ваксинация. А германският канцлер Ангела Меркел заяви, че те вероятно ще са налични преди лятото. 

В края на ноември австралийският авиопревозвач Qantas стана един от първите, като публично обяви, че в бъдеще ще приема на своите полети само ваксинирани пасажери.

А ИТ компанията CommonPass вече е сключила партньорски споразумения с няколко авиакомпании, включително Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines и Virgin Atlantic, за изработване и внедряване на приложения с такава насоченост. Те са  особено интересни за индустрията на превозвачите, която силно пострада от пандемията. "Ваксинационните паспорти" могат да помогнат на компаниите да върнат пътниците, гарантирайки им безопасни полети и заедно с това да увеличат честотата на полетите. 

Иначе тази перспектива остава в компетенциите на властите и засега е рано еднозначно да се твърди, че в посткоронавирусната епоха човечеството ще се размине  без "ваксинационен паспорт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във