Банкеръ Daily

Свят

Ваксинационната кампания в ЕС е успех, обяви Комисията

Правилата на ЕС предвиждат възможност за поставяне под карантина на притежателите на сертификат за отрицателна проба от изследване, ако пристигат от опасни от епидемична гледна точка райони.

Ваксинационната кампания срещу ковид в ЕС е успех, обяви в понеделник говорител на Европейската комисия и добави, че Комисията осигурява договори за доставка на допълнителни дози ваксина.

"Поставихме си за цел до лятото на тази година 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани и успяхме. ЕК е сключила нов договор за доставка от Пфайзер на над един милиард дози ваксина и преговаря за сходно споразумение с "Модерна". Тези количества ще бъдат осигурени за поставяне на допълнителни дози на вече ваксинираните. Държавите от ЕС сами преценяват дали и на кои групи от населението да предложат реимунизация, обясни той.

Говорителят подчерта, че страните от ЕС следва да прилагат препоръките на Европейската агенция по лекарствата, която вече се произнесе за подсилващите дози с ваксините на Пфайзер и Модерна. Ваксините са сигурни, това беше основното изискване към тези препарати. Той поясни, че препоръката на ЕК за свободното движение, с която държавите в ЕС са се съгласили, предвижда на ваксинираните и преболедувалите да не бъдат налагани ограничения.

Комисията обяви също, че  правилата на ЕС предвиждат възможност за поставяне под карантина на притежателите на сертификат за отрицателна проба от изследване, ако пристигат от опасни от епидемична гледна точка райони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във