Банкеръ Daily

Свят

Ваксинацията срещу коронавируса започна едновременно в почти цяла Европа

Ваксинация срещу коронавируса започна днес във Франция, Норвегия и Португалия, а вчера - в Словакия, предадоха "Франс прес" и ТАСС.

Първата имунизирана с препарата на "Пфайзер""/Бионтех" във Франция бе 78-годишната Морисет в болницата "Рене-Мюре" в Севран, недалеч от Париж.

До края на февруари френското правителство смята да постави ваксини на един милион граждани измежду най-възрастните и най-уязвимите в 7000 здравни заведения и различни домове. До лятото се предвижда да бъдат имунизирани 15 милиона французи.

По последни данни жертвите на вируса във Франция са общо 62 573. В страната са открити досега 2 550 864 заразени с COVID-19.

Ваксинацията във Франция няма да е задължителна, заяви днес в Туитър президентът Еманюел Макрон. Първият етап на кампанията ще обхване възрастните хора живеещи в общности, и медицинските работници в най-уязвимо положение. Макрон потвърди, че ваксината ще бъде безплатна за цялото население. "Можем да се гордеем с нашата система на здравеопазване", подчерта той. И призова французите да се доверят на учените и лекарите. "Имаме ново оръжие срещу вируса , нека да се държим заедно!", призова той.

В Португалия първият ваксиниран в страната бе Антониу Сарменто, 65-годишен, директор на клиниката за инфекциозни болести в болницата "Сан Жуан" в град Порто.

Очаква се Португалия да купи около 22 милиона дози различни ваксини от 6 производителя. От началото на пандемията в страната са установени почти 393 000 инфектирани, над 6500 пациенти са починали.

В Словакия президентът Зузана Чапутова, повечето министри и депутати от парламента бяха ваксинирани срещу COVID-19 в братиславската Университетска клиника.

Вчера Словакия получи 9750 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и започна имунизация още същия ден. Местните власти планират с посредничеството на Европейския съюз да купят 18 милиона дози ваксина от западни производители и масово да ги поставят от края на януари - началото на февруари. Очаква се да бъдат имунизирани 3,3 милиона жители на страната с около 5,5-милионно население.

През последното денонощие в Словакия са регистрирани 874 заразени с коронавируса, а общо досега - 167 523. Смъртните случаи до момента са 1773, включително 41 от вчера насам.

Норвежките медици поставиха днес ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" първо на 67-годишния Свейн Андерсен от дом за възрастни в Осло. След процедурата с него разговаря премиерът Ерна Сулберг, която посочи, че мъжът е станал символ на старта на кампанията в страната.

В Норвегия отначало ще бъдат ваксинирани именно възрастните хора в пансионите, след тях - гражданите над 75 години, после тези от рисковите групи с различни заболявания и служителите от здравните заведения.

За днешния ден началото на своите национални ваксинационни кампании са насрочили и Австрия, Италия, Испания, Гърция, Кипър, Малта, Швеция, Дания, Полша, Чехия, България, Румъния, Словения, Хърватия, Финландия, Литва и Естония.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във