Банкеръ Daily

Свят

Ваксина срещу Ковид-19 - най-рано след година, и то в оптимистичния сценарий

Ваксина срещу Covid-19 може да бъде одобрена след около година според "оптимистичния" сценарий, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предадоха Ройтерс и АФП.

Шефът на отдела за ваксините в ЕМА Марко Кавалери посочи, че е скептичен по повод твърдения, че средство срещу коронавируса може да има до септември.

"Виждаме възможност, ако всичко върви според плана, някои от ваксините може да бъдат готови за одобряване след около година", отбеляза той, цитиран от БНР.

И допълни, че това са само прогнози, "базирани на това, което виждаме. Това е най-добрият сценарий".

Междувременно европейската комисия призна днес, че е доставила на държавите от ЕС 1,5 млн. защитни маски, за които се потвърждават съмненията, че са некачествени. Говорител на ЕК уточни, че такива съмнения са били изразени от Полша и потвърдени от Нидерландия.

ЕК е съобщила на държавите от ЕС за опасността и оставя те да преценят дали да използват маските, или да ги унищожат. Комисията уточни, че повече няма да купува маски от неназования китайски производител и ще прецени дали може да предприеме правни действия.

Според говорителя поръчката на маски е следвала всички процедури, включително за проверка на производителя и на сертификатите на изделията. По неговите думи качеството на маските се проверява при доставката, както са направили полските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във