Банкеръ Daily

Свят

Вацлав Клаус - младши оглави чешко евроскептично движение

Вацлав Клаус - младши Снимка: Уикипедия

Вацлав Клаус - младши, син на бившия президент на Чехия Вацлав Клаус, днес беше избран за ръководител на ново евроскептично политическо движение на конгрес в Бърно, съобщи БТА.

През юни Клаус сформира Трицветното движение на гражданите, национално консервативно антиевропейско обединение, след като бе отстранен от либерално-консервативната партия Традиция, отговорност, просперитет (ТОП) заради направен от него паралел между принципите на защитата на данните на ЕС и Холокоста. Партията тепърва ще решава дали да участва в регионалните избори през 2020 г. и общите избори през 2021 година. Очаква се това да стане в края на октомври, каза Клаус. Най-новите проучвания на общественото мнение му отреждат около 3,5 процента подкрепа, недостатъчна за влизане в законодателния орган.

В реч в Бърно Клаус младши говори за необходимостта от борба с маоистите и неомарксистите и нарече протестиращите от движението "Петъци за бъдещето" "комунистически младежки активисти". Освен това той обеща да защити работническата класа, "да върне страната на хората" и да брани нормалния свят от идеологии, които водят до бедност, сплашване, диктатура и фанатизъм.

Баща му бе първият премиер на Чехия след разпускането на Чехословакия и по-късно вторият президент на страната.Той бе съосновател на евроскептична политическа партия, радетелка за свободния пазар, и стана известен с редица свои противоречиви възгледи, един от които бе отричането глобалното затопляне да причинено от хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във