Банкеръ Daily

Свят

В управляващата партия в Полша заговориха за излизане от ЕС

Полският президент Анджей Дуда окачестви днес членството на своята страна в ЕС като цивилизационно постижение, след като депутати от управляващата партия намекнаха, че Полша трябва да излезе от блока, предаде ДПА.

"Не само искаме да бъдем част ЕС, но също така и да го изграждаме", заяви Дуда интервю за днешния брой на изданието "Полска таймс".

Той заяви това, след като няколко високопоставени членове на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) загатнаха за възможно излизане на Полша от ЕС.

Лидерът на парламентарната група на ПиС Ришард Терлецки каза, че Полша трябва да обмисли "драстични стъпки" по модела на Брексит.

Заместник-председателят на парламентарната група на партията Марек Суски междувременно заговори за борбата срещу "брюкселските окупатори", като направи алюзия с окупацията на Полша от нацистка Германия по времето на Втората световна война.

Хората в Полша, които искат да останат в ЕС, обаче са около 88 процента според неотдавнашна анкета, която установи, че само 7 на сто мислят, че страната трябва да напусне блока.

В резолюция от сряда ръководството на ПиС изключи възможността за "Полекзит" и заяви подкрепата си за членството в ЕС. Дуда, който също е от ПиС, се изказа в същия дух.

Дуда каза, че е лично свързан с европейския проект.

Правителството на ПиС отдавна води спорове с Европейската комисия за правните реформи в Полша. ЕК се обърна към Съда на ЕС с искане за финансови санкции срещу страната заради това, че продължава да функционира на т.нар. дисциплинарна камара към Върховния съд на Полша, която има право да наказва съдии.

Съдът на ЕС постанови, че тази камара трябва да бъде разпусната, но тя продължава да функционира. Заради опасения, че Полша нарушава върховенството на закона, ЕС не й отпуска помощ, която й се полага за борба с пандемията от коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във