Банкеръ Daily

Свят

В Унгария отново ще има предавания на "Свободна Европа"

Унгария е третата страна от бившия соцлагер след България и Румъния, в която отново ще има предавания на Радио "Свободна Европа", съобщава "Ню Йорк таймс". Медията спря излъчванията в тази страна на 31 октомври 1993 година.

Очаква се Конгресът да даде одобрението си през септември, а финансираната от Конгреса на САЩ медия да поднови излъчванията през май 2020 година. Според "Ню Йорк таймс" възобновяването на дейността на Радио "Свободна Европа" е знак за неодобрението на управлението на Виктор Орбан.

Джон Лансинг, директор на независимата федерална Агенция за глобални медии, част от която е и "Свободна Европа", казва, че проектобюджетът е почти 750 000 долара и ще има бюро, базирано в Унгария. И допълва, че официалното откриване на радио емисиите е насрочено за есента на 2020-а. Мисията на Агенцията за глобални медии е да предоставя новини на места, "където свободната преса е забранена или не е достатъчно стабилно установена".

Законът International Broadcasting Act забранява на служители от американската администрация, включително посланиците, да се месят в работата на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода".

Радио "Свободна Европа" е създадено след края на Втората световна война в разгара на Студената война. То се финансира от правителството на САЩ. До 1972 година радиото то е получавало пари и от бюджета на ЦРУ. Основната задача на радиото е активна пропаганда срещу действащите по онова време просъветски режими. То започва да работи от 1949 година.

На 4 април 1949 г. е създадена и Организацията на Северноатлантическия договор, НАТО (на английски: North Atlantic Treaty Organization, NATO, на френски: Organisation du traité de l'Atlantique Nord, OTAN) за военно сътрудничество, основана с подписването на Северноатлантическия договор. Седалището на организацията е в Брюксел.

Първото излъчване на български език е от 1950-а в Ню Йорк. От следващата година радиото излъчва от Мюнхен, а от 1995 г. - се премества в Прага.

До към средата на 60-те години забавните програми на "Свободна Европа", излъчвани на къси вълни, не се заглушават от българските власти, а само новините. Положението се променя след събитията в Чехословакия през 1968 г., когато заглушаването става пълно. До 1989 г. работещите в радиото са определяни в НРБ като "изменници на родината" и "невъзвращенци".

В периода след 1989 година радиото отваря свое бюро в София. След падането на социалистическите режими в Източна Европа нуждата от радиото в тях се обезсмисля, но за нуждите на пропагандата се поддържат емисии в Интернет и в социалните мрежи. Българската редакция на радио "Свободна Европа" съществува до 2004 г., когато е закрита заедно с отделите за новите страни членки на НАТО - Естония, Литва, Латвия, Словакия. От 2004 до 2006 г. в България работи радио "Нова Европа" - наследник на "Свободна Европа".

На 21 януари 2019 г. "Свободна Европа" подновява работата си в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във