Банкеръ Weekly

Свят

В Украйна обявиха мобилизация, Путин и Обама разговарят 90 минути

Властите в Киев обявиха всеобща мобилизация, която започна в 08.00 ч. Това стана с решение на Съвета за национална сигурност и отбрана. Преди това председателят на Върховната Рада и и.д. президент на страната Олександър Турчинов издаде заповед за привеждане на украинските въоръжени сили в пълна бойна готовност.

Спешно бе засилена охраната на летищата, гарите, стратегическите и инфраструктурни обекти. Разработен е вече и план от специалистите в областта на отбраната и сигурността в случай на директно военно нападение.

"Дадох заповед да бъдат приведени въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност. Засилена е охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ", предупреди Турчинов.

"За решението на тази агресия няма никакво основание", коментира държавният глава решението на Съвета на федерациите на Русия да даде право на Путин да вкара руски войски в Украйна. Всякакви приказки за заплаха за рускоезичните граждани на Украйна са "измислени и лъжливи", подчерта още Турчинов.

Междувременно САЩ поискаха от Русия да изтегли разгърнатите в Крим войски, защото в противен случай рискува международна изолация и дълбоко въздействие върху отношенията си с Вашингтон. По време на 90-минутен телефонен разговор президентът Барак Обама заяви пред руския си колега Владимир Путин, че той е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Крим и го призова да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорящите в Украйна. Руските военни движения са ясно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на Украйна, което е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН, заявил Обама на Путин, според съобщение на президентството на САЩ.

Освен това САЩ призовават Русия да намали напрежението, като прибере военните си в техните бази в Крим и се въздържа от намеса другаде в Украйна. В противен случай ако Русия продължи да нарушава международното право, това ще я постави в още по-голяма политическа и икономическа изолация, предупреди Белият дом.

Преди това Обама беше заявил ясно на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност. Според високопоставен американски представител разговорът между двамата лидери е бил откровен и прям.

В съобщение на Кремъл относно същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим. Путин е споменал за действителна заплаха, тегнеща над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев, се казва още в руската позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във