Банкеръ Weekly

Свят

В Турция спорят за дипломата на Ердоган

Турският универистет Мармара публикува съобщение, с което опровергава появилите се твърдения, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган няма нужното висше образование, за да се кандидатира за президент на страната.

В. „Хюриет“ цитира писмената декларация на учебното заведение, която е придружена от факсимиле на дипломата на министър-председателя.

В нея се посочва, че Ердоган е завършил четиригодишен курс във Висшето училище за икономически и търговски науки към Истанбулската академия за икономически и търговски науки.

По-късно това висше училище се трансформира във факултета по търговски науки на университета Мармара, обяснява ректорът проф. Зафер Гюл.

Спорът възникна заради твърдения на опозиционен представител, според когото Ердоган не може да се кандидатира за президент, тъй като не е завършил четиригодишен курс на висше образование.

Зам.-председателят на парламентарната група на Партията на националистическото действие Юсуф Халачоглу заяви, че по времето, когато е завършил Ердоган, факултетът не е бил създаден, а е имало академия с тригодишен курс на обучение.

След като университетът публикува декларацията на ректора и дипломата на Ердоган, Халачоглу отбеляза в профила си в „Туитър“, че на представената диплома липсват подписите и отново изтъкна, че университетът е създаден през 1982 г., а годината, в която премиерът се е дипломирал, е 1981 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във