Банкеръ Daily

Свят

В Турция са поставени над 92.71 млн. дози ваксини срещу КОВИД-19

Турция се опитва да ускори процеса по поставяне на дози ваксини срещу КОВИД-19. От началото на имунизационната кампания през януари в страната вече са поставени над 92.71 млн. дози, съобщава Анадолската агенция като се позовава на официални данни.
От информацията става ясно, че над 47.67 млн. човека вече имат  първата доза, а над 6.52 милиона  са напълно ваксинирани. По данни от министерството на здравеопазването на Турция върви и процесът по поставяне на трета подсилваща доза ваксина. това вече е направено  на близо 8.3 млн. човека.
Най-малко 76.81% от пълнолетното население на страната е получило поне една доза от двуфазните ваксини. 

Населението на Турция в края на миналата година е 83 614 362 човека. Повече от 20% от него живее на Балканския полуостров. 

 

Днес трафикът е интензивен на ГКПП К.Андреево и на ГКПП Лесово на вход за леки автомобили
Българските граждани, желаещи да преминат през граничните пунктове с Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2, не по-стар от 72 часа, бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията. Пътуващите могат да представят също официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували Covid-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.
Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, децата до 6-годишна възраст и подрастващи под 18 години, които пътуват с родители с ваксинационен сертификат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във