Банкеръ Daily

Свят

В Турция обявиха най-дългата забрана за излизане навън заради коронавируса

От полунощ днес (и българско време) в Истанбул и още 14 турски града е в сила забрана за излизане навън на гражданите заради епидемията от новия коронавирус, съобщиха от БТА.

Мярката ще остане в сила през уикенда и следващите два дни и действието й ще изтече във вторник в полунощ.
Това е най-продължителната забрана за излизане навън през уикендите в Турция заради коронавируса от 18 март. Тя обхваща общо 15 града, между които са метрополиите Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и други.
В предишните уикенди забраната за излизане се прилагаше в 31 града.
Турското правителство сля този уикенд с понеделника и вторника (19 май), който е официален празник - Денят за памет на Ататюрк и празник на младежта и спорта - за да ограничи мобилността. Той ще бъде отбелязан виртуално, с ограничени прояви при спазване на противоепидемиологичните указания.
В Турция продължава разхлабването на мерките за възрастните, които са най-строги, тъй като преди два месеца бе въведена пълна забрана за излизане от вкъщи за хората над 65 години.  Миналата неделя за първи път им бе разрешено да излязат за три часа навън.

Припомняме, че за влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, а само турски граждани. Турските гранични власти не разрешават влизане в Република Турция на водачи на тежкотоварни автомобили, които са граждани на рискови в епидемиологично отношение страни. Не се разрешава влизането и на водачи, които са посетили тези страни в последните 14 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във