Банкеръ Daily

Свят

В Турция бяха уволнени над 18 000 държавни служители

Над 18 000 държавни служители бяха уволнени в Турция с декрет-закон, публикуван в "Държавен вестник" днес, предадоха Ройтерс и АФП.

Половината от освободените са от редиците на силите за реда, но има и много учители и университетски преподаватели. Общо 18 632 души, от които над 9000 служители от полицията и 6000 от армията, видяха имената си в декрета, представен от медиите като последния преди вероятната отмяна на извънредното положение в понеделник.  Близо 1000 служители на министерството на правосъдието и 650 на министерството на образованието също бяха уволнени, съобщи БТА..

Този декрет-закон е представян като последния, обявяван по време на извънредното положение, въведено в Турция след неуспешния опит за преврат през юли 2016 година и оттогава удължавано непрекъснато.

На 24 юни в Турция се състояха президентски и парламентарни избори. Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран на изборите, които поставят началото на нова система на управление, възлагаща на президентската институция широки правомощия. Самият Ердоган ще положи клетва в понеделник.

Полагането на клетва ще се състои в 16 часа в понеделник в президентския дворец в Анкара. То ще бъде последвано от церемония на същото място, на която са поканени да присъстват над 3000 души, представители на политическите, деловите, спортните и артистичните среди, както и чуждестранни държавни глави.

След церемонията Ердоган ще огласи и състава на своя нов кабинет. По силата на влизащите в сила реформи правителството ще бъде оглавявано от президента, а постът на министър-председател се премахва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във