Банкеръ Daily

Свят

В Тексас разрешиха носенето на оръжие дори без разрешително

Втората поправка на Конституцията на САЩ (приета на 15 декември 1791 г.) гарантира правото на американците да притежават огнестрелно оръжие.

Властите в американския щат Тексас приеха законопроект, който позволява на гражданите да носят оръжие без да е необходимо предварително да са проверени, да са преминали обучение или дори да имат разрешително за това.

Документът, подкрепен от републиканците, предстои да бъде подписан от губернатора на щата – Грег Абът, който вече обяви, че ще го направи, въпреки възраженията на правозащитници, които предупреждават, че тази мярка може да има много лоши последствия. 

Правозащитните припомнят  стрелбата в „Уолмарт“ в Ел Пасо, при която загинаха 20 души, а 26 бяха ранени, нападението в църква в Съдърланд Спрингс, където бяха убити 26 души, както и стрелбата в гимназия в предградията на Хюстън.

До ноември 2020 г. официално регистрираните от Guns Down случаи на масова стрелба (за такива се смятат случаите с минимум четирима засегнати, независимо дали са ранени или загинали) в Щатите са 578, със 161 повече от предходната година.

През март американският президент Джо Байдън поиска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия в страната след двете масови стрелби в рамките на една седмица. Джен Саки - говорителят на Белия дом, заяви, че администрацията обмисля различни стъпки и не изключва и въвеждане на укази. Американският президент се надява законодателите да се вслушат в думите му, защото по този начин ще бъдат спасени американски животи.

Втората поправка на Конституцията на САЩ (приета на 15 декември 1791 г.) гарантира правото на американците да притежават огнестрелно оръжие. Съществуват редица федерални закони, които регулират реда за притежаването и използването на огнестрелно оръжие, но по-голямата част от правилата се определят от отделните щати в САЩ.

През 2008 и 2010 г. Върховният съд на САЩ постановява две исторически решения, които касаят именно Втората поправка, която гласи: "За сигурността на една свободна държава е необходимо добре организирана възможност за самозащита; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не бива да бъде нарушавано". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във