Банкеръ Daily

Свят

В Сърбия започва поставянето на трета доза COVID ваксина

От утре в Cъpбия зaпoчвa пocтaвянeтo нa тpeтa дoзa oт вaĸcинитe cpeщy СОVІD-19, cъoбщи coциaлният миниcтъp Дapия Kиcич Teпaвчeвич зa дъpжaвнaтa тeлeвизия PTC.

 

Πъpвo щe бъдaт вaĸcиниpaни xopaтa c нaмaлeн имyнeн oтгoвop.

Πpeз пocлeднoтo дeнoнoщиe в cтpaнaтa ce peгиcтpиpaни 817 cлyчaя. Pъcтът нa зaбoлeлитe тaм cъвпaдa c ycлoжнявaнeтo нa cитyaциятa нa Бaлĸaнитe ĸaтo цялo. Зapaзeнитe в Typция пpeз пocлeднитe 24 чaca ca 16 809, a в Гъpция 2070. 

Консултативна група към Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ в петък гласува единодушно за разрешаването на хората с нарушена имунна система да получават допълнителни дози ваксини срещу COVID-19 от Pfizer и Moderna. Директорът Рошел Валенски трябва да даде окончателна регистрация, предаде "Ройтерс".

Хората, отговарящи на условията за трета доза, трябва да изчакат поне 28 дни след втората. Остава неясно дали и кога може да се препоръча трета доза за всички американци.

Страната ни чака становище от Европейската агенция по лекарствата необходимо ли е вече ваксинирани с две дози да си поставят и още една - бустерна, за по-голяма защита. Поставянето на трета доза от ваксините срещу коронавирус на рисковите групи не трябва да бъде самоцелно и не бива да се прибързва. Това коментира пред БНР миналата седмица имунологът доц. Емил Славов, заместник-ректор на Тракийския университет Стара Загора. Според него до такива действия трябва да се прибягва само при реална нужда.

Ваксинационният процес не трябва да се прекъсва сега. Все още не сме в пика на заболеваемост, коментира доц. Емил Славов и допълва, че страната ни е превилигирована с това, че имаме право на избор на ваксина. Въпреки това оставаме на последно място по брой ваксинирани. Сега е времето, в което трябва да бъдат стимулирани и тези, които се колебаят, за да може да изградят достатъчен брой антитела преди да нарасне броят на заболелите.

Трябва да се отбележи обаче и фактът, че не всички преболедували и имунизирани придобиват имунитет, допълни доц. Славов. Въпреки това по думите му ваксината предпазва от тежко боледуване. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във