Банкеръ Daily

Свят

В Сърбия са ваксинирани 50,1% от пълнолетните

Ана Бърнабич

Сърбия е ваксинирала 50,1 на сто от пълнолетното си население, съобщи днес премиерът на страната Ана Бърнабич, цитирана от агенция Танюг. Според Бърнабич обаче тази цифра не е достатъчна за постигането на колективен имунитет. На журналистически въпрос дали Сърбия ще купува нови ваксини предвид заявката на някои страни, че ще купуват ваксина "Новавакс", Бърнабич отговори, че в момента не се планира покупката на нови ваксини, и подчерта, че през четвъртото тримесечие трябва да се получи доставка на "Модерна".

''Сърбия ще дари ваксини на страни, които са особено застрашени, например на традиционните ни приятели в Африка. Сега мислим как да направим логистиката на това'', е заявила Бърнабич.

Бърнабич е призовала младите да се ваксинират, тъй като според нея това означава сигурност за всички.

''Това означава, че и здравната ни система няма да трябва да се връща в Ковид режим, а ще може да лекува всички други пациенти, които трябваше да чакат да се успокои епидемията", посочи премиерът.

Тя добави, че процентът на ваксинираните е над 50 в 58 града и общини в Сърбия , но че имунизацията трябва да продължи.

Според Бърнабич, за разлика от предишните вълни на КОВИД-19, сега въпреки ръста на заразените, броят на хоспитализираните не нараства драстично, което тя отдаде на високия процент ваксинирани.

"Това е отлично. Вчера имахме 42 хоспитализирани пациенти и 41 изписани. Това се очакваше от ваксината да направи - ако сте ваксинирани и се заразите, да имате по-леки симптоми, подобни на грип. Това е целта, към която трябва да се стремим", отбеляза тя.

На въпрос какво ще направи държавата, за да се увеличи броят на ваксинираните при децата над 12 годишна възраст, Бърнабич подчерта, че ваксинацията в Сърбия не е задължителна и занапред ще призовава и ще се бори срещу дезинформациите, които са причината според нея за колебанието у младите да се ваксинират.

Министърът на просветата на Сърбия Бранко Ружич съобщи, че по препоръка на Кризисния щаб за борба с коронавируса неговото министерство е изпратило писмо до всички училищни настоятелства да разговарят с родителите на ученици над 12 годишна възраст. Според Ружич ваксинацията е придобивка на цивилизацията и единственият начин за справяне с коронавируса и за нормално начало на учебната година на 1 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във