Банкеръ Daily

Свят

В Скопие почетоха паметта на Гоце Делчев със скандали и нападки

Със скандирания и остри политически нападки беше белязана годишнината от смъртта на Гоце Делчев в Северна Македония. И в този ден, когато македонските политици почитат паметта на наричания от тях обединител на македонската нация, България зае централно място в словесните битки между отделните политически групи, предаде БНР.

Както всяка година на този ден в църквата „Свети Спас“ в Скопие беше отслужена панихида, а цветя на саркофага с тленните останки на Гоце Делчев положиха редица делегации. Първо беше парламентарната делегация, ръководена от депутата от Социалдемократическия съюз на Македония Фросина Ременски.

Някои исторически константи не могат да бъдат предмет на политическо договаряне, каза Ременски, след като положи цветя и подчерта, че Гоце Делчев е втъкан в темелите на македонската държава.

Със скандирания „Никога Северна, само Македония“ футболните агитки „Комити“ и „Войводи“ съпроводиха полагането на венец от служебния премиер Оливер Спасовски и от министъра на отбраната Радмила Шекеринска.

Заради освирквания Шекеринска не успя да даде изявления за медиите.

Без освирквания лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ даде изявление, след като положи венец на саркофага с останките на Гоце Делчев.

„Гоце Делчев не трябва да бъде обект на каквито и да е преговори и разговори. Ще се опитам да игнорирам провокациите, които идват, за съжаление сега те съвпадат и предизборната ситуация. Тези, които са затворени в миналото, нека останат там – в миналото на делби и поделби“, каза Християн Мицкоски.

„Горди отдаваме чест на македонския апостол Гоце Делчев, лидерът, който обединява, а не разединява“, написа във Фейсбук лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Сутринта той участва в „Утрински брифинг“ на Слободна телевизия, където заяви, че отварянето на въпроса с България и за македонския език е с политически цели.

„Тези, които са научени да живеят и работят с национализъм и популизъм, така и продължават да функционират и този въпрос се повдига от националистически и популистки подбуди. Още веднъж да напомня - македонският език никъде не е оспорван, той е описан в Обединените нации, признат е от всички, той е нашата идентичност“, каза Заев.

Той потвърди, че не е бил изненадан от позицията на България от последния Съвет на европейските външни министри, и обяви, че тя е за вътрешна употреба у нас.

„Не бих бил честен, ако не кажа, че покрай затварянето на главите и преговорите трябва да финализираме и решим договора с България, т.е. да приложим всички негови точки“, каза Заев.

В отговор на интервюто на Заев опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че той така и не е казал, че осъжда българската позиция.

През целия ден редица македонски сайтове публикуваха статии с публикации от чужбина в началото на XX век, когато се провежда трагичната за Гоце Делчев битка край село Баница, и подчертават, че всички чуждестранни издания от „Ню Йорк таймс“ в Съединените щати до медиите в държавите от региона пишат за македонски народ и битка за освобождение на македонците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във