Банкеръ Daily

Свят

В Шанхай откриха първата тестова база за автономни автомобили с подземен паркинг

Базата разполага с 1,11-километров подземен паркинг, оборудван с камери и сензори, 5G мрежа, изкуствен интелект, големи данни и изчисления в облак.

Първата тестова база за автономни автомобили в Китай е  с шест практически сценария, сред които жилищен район, индустриална, градска и търговска зони, район на университет и на природни забележителности, бе открита в Шанхай в събота, съобщи Радио Китай. 

Тя има за цел да ускори развитието на индустрията на интелигентно свързаните автомобили.

Новооткритата зона обхваща и различни терени, симулира всякакви видове рискове и е приложима за всички превозни средства. Освен това разполага с 1,11-километров подземен паркинг, оборудван с камери и сензори, 5G мрежа, изкуствен интелект, големи данни и изчисления в облак. Това ще помогне за решаването на съществуващия проблем с позиционирането и навигацията на автономни автомобили в подземни гаражи.

Откритите тестови зони за автономни автомобили са от важно значение за разработката на интелигентни свързани превозни средства. В Китай до момента са създадени над 70 такива, повечето от които се фокусират върху тестовете на пътя.

Евроинституциите обещават, че скоро на европейския пазар ще се появят коли, които ще могат да се движат без шофьор. 

Развитието на области като роботиката, изкуствения интелект и комуникациите прави възможно хората да бъдат заменени като водачи на превозните средства. Надеждите са, че това ще намали драстично броят на пътните произшествия и ще подобри безопасността на движението.

Към момента хиляди хора загиват по европейските улици и магистрали, а около 95% от инцидентите се дължат на човешки грешки.

Промяната в транспорта се очаква да донесе и други положителни последици: да намали задръстванията и вредните емисии, както и да подобри достъпа до транспорт на възрастни хора и хора с увреждания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във