Банкеръ Daily

Свят

В Шанхай бе открит най-големият планетариум в света

С помощта на двата образователни телескопа с висока разделителна способност през деня посетителите могат да наблюдават Слънцето, слънчевите петна и изригвания, а през нощта Луната, планетите и други небесни тела в космическото пространство.

Музеят на астрономията в Шанхай, който е най-големия планетариум в света, бе открит в събота и посрещна първите посетители в неделя. Той е с площ от около 58 600 кв.м и се намира в пилотната зона за свободна търговия Линган.

Сградата на музея е в модерен архитектурен стил и погледната отгоре прилича на сграда от научно-фантастичен филм. Също като слънчевите часовници, количеството светлина, което прониква през стъкления покрив, се променя и кръгът, който се образува на пода по обяд е перфектен, също като по време на лятното слънцестоене. С помощта на двата образователни телескопа с висока разделителна способност през деня посетителите могат да наблюдават Слънцето, слънчевите петна и изригвания, а през нощта Луната, планетите и други небесни тела в космическото пространство, съобщава Радио Китай. 

Изложбената площ на музея е разделена на различни теми. В основната сграда посетителите могат да научат повече за Вселената, историята на астрономическите изследвания в Китай, проучването на Марс и други. Изложени са и проби от Луната, Марс и Веста, както и различни артефакти, като трудове на Исак Нютон, Галилео Галилей и Йоханес Кеплер.

Технологии като визуализация на данни, добавена и виртуална реалности и биометрия предлагат незабравими преживявания за посетителите, твърдят домакините.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във