Банкеръ Daily

Свят

В САЩ за пръв път присадиха бъбрек от прасе на човек

Хирурзи в САЩ за пръв път извършиха трансплантация на свински бъбрек на човек, без да се стигне до спонтанно отхвърляне на органа от имунната система на пациента, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Процедурата бележи голям напредък в медицината, който може да помогне за разрешаване на проблема с недостига на човешки органи за трансплантация.

Операцията е извършена в медицинския център "Лангон хелт" на Нюйоркския университет, като специалистите са използвали орган от прасе, чиито гени са променени така, че тъканите да не съдържат молекула, която предизвиква почти незабавна реакция на отхвърляне от човешкия организъм.

Реципиентът е пациентка в мозъчна смърт с показания за бъбречна дисфункция, чието семейство се е съгласило с експеримента, преди тя да бъде изключена от животоподдържащите системи, казаха специалистите пред Ройтерс.

В продължение на три дни бъбрекът е бил свързан с кръвоносната система на пациентката и е функционирал извън тялото й, което е осигурило на изследователите достъп до органа.

Резултатите от тестовете на функциите на трансплантирания бъбрек "изглеждат съвсем нормални", каза хирургът д-р Робърт Монтгомъри, извършил трансплантацията и ръководител на изследването.

Бъбрекът е произвел "очакваното количество урина" като от трансплантиран човешки орган и не са наблюдавани симптоми на ранно отхвърляне, каквито се проявяват при трансплантиране на немодифицирани свински бъбреци на примати.

Нивото на креатинина на пациентката, което било извън норма и е знак за влошена бъбречна функция, се върнало в норма след трансплантацията, каза Монтгомъри.

Това изследване е "значима стъпка", коментира пред Асошиейтед прес д-р Андрю Адамс от медицинския факултет на университета на Минесота, който не е участвал в експеримента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във