Банкеръ Daily

Свят

В Русия започва масово ваксиниране срещу Ковид-19

Москва започна ваксинацията срещу новия коронавирус, инжекциите със "Спутник V" се поставят в 70 клиники, предаде Ройтерс.

Това е първата в страната кампания за ваксинация срещу COVID-19, подчертава работната група. Според нея произведената в Русия ваксина ще бъде достъпна първо за лекарите и другите медицински служители, учителите и социалните служители, които те са изложени на най-висок риск от заразяване. За приоритетните групи ваксината ще бъде безплатна.

В руската столица, която е епицентър на болестта в страната, бяха регистрирани 7993 нови случая. В началото на септември дневният брой на новозаразените беше спаднал до около 700 души.

Лицата над 60 години, страдащите от определени заболявания, бременните жени и прекаралите заболяване на дихателните пътища през последните две седмици не могат да бъдат ваксинирани.

Заместник-кметът по социалното развитие Анастасия Ракова съобщи, че на 20 000 московчани вече е поставена ваксината „Спутник V“ в рамките на пострегистрационните клинични изследвания. Част от доброволците са получили плацебо и едва около 1.5% от ваксинираните са се разболели от коронавирус. Според Ракова това е добър показател за ефективността на руската ваксина. 

Стотици дози ваксина срещу новия коронавирус бяха доставени и на танковата армия на руския Западен военен окръг, предаде ТАСС. На първо място ще бъде ваксиниран командния състав, медиците, работещи със заразени от коронавируса и личният състав, носещ бойни дежурства.

Русия съобщи днес за рекорден ръст на новозаразените на дневна база с 28 782 нови случая на Covid-19. От тях близо 8000 са установени в Москва. По този начин общият брой в страната от началото на пандемията е вече над 2,431 млн.

За последните 24 часа смъртните свързани с коронавируса смъртни случаи в Русия са 508, а общо вече са повече от 42 600.

Facebook logo
Бъдете с нас и във