Банкеръ Daily

Свят

В Русия започнаха ново разследване срещу Навални

В Русия започна ново разследване срещу критика на Кремъл Алексей Навални за "мошеничество в особено големи размери", съобщиха световните агенции.

Следственият комитет на Руската федерация посочи в комюнике, че Навални е заподозрян, че е похарчил за лични цели 356 милиона рубли /3,9 милиона евро/ от дарения от физически лица за няколко организации без стопанска цел, сред които Фондът за борба с корупцията, основан от опозиционера, и други пет фонда за защита на правата на човека, на които Навални бил "фактически директор". По данни на следствието Навални използвал тази сума "за придобиване на лично имущество, материални ценности и заплащане на разходи, включително почивка в чужбина".

Руският закон предвижда до 10 години затвор за това престъпление, отбелязва Франс прес.

Навални, който се възстановява в Германия, след като през август беше отровен с нервнопаралитично вещество по заповед на Кремъл, както той твърди, се присмя на новото разследване. "Изглежда Путин е изпаднал в истерична криза", написа опозиционерът в Туитър и призова своите привърженици да продължат да правят дарения на неговите организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във