Банкеръ Daily

Свят

В Русия ваксинират първо учителите, социалните работници и медиците

Най-малко един час ще трае процедурата по ваксиниране в 70-те московски поликлиники, където започва утре масово прилагане на руския препарат "Спутник V". Ваксината за всеки пациент трябва да бъде предварително размразена, а само това отнема 15 минути, защото веществото се съхранява при минус 18 градуса, съобщава руският в. "Комерсант".

По думите на кмета Сергей Собянин първи ще получат ваксина учителите, социалните работници и медиците в Москва. Ще бъдат ваксинирани граждани на възраст от 18 до 60 години без хронични заболявания, нестрадали от остри респираторни вирусни инфекции през последните две седмици и неполучавали други ваксини от месец насам. Властите впрочем не обясниха как ще проверяват последните две обстоятелства, посочва изданието.

Организмът формира имунитет едва 42 дни след първото поставяне на "Спутник V", който се инжектира на два пъти, предупреждава "Комсомолская правда", като цитира Вадим Тарасов, директор на руския Институт за транслационна медицина и биотехнологии, участващ в клиничните изпитания на медикамента.

Много ваксини не действат веднага и ако човек може след поставянето им да си поседи вкъщи, без да контактува с много хора, трябва да използва тази възможност, препоръчва в "Московский комсомолец" вирусологът Алексей Аграновски.

Руските ваксини срещу Ковид-19 няма да стигнат за цялото население на федерацията (147 млн. души), отбелязва в заглавие "Свободная преса".

Препаратите ще се произвеждат постепенно. През декември ще бъдат произведени два милиона дози, а желаещите ще са много повече. В момента искат да се ваксинират близо 25 на сто от населението - много милиони хора. Затова отначало ще има недостиг, обяснява пред вестника пожелал анонимност "авторитетен източник от медицинските среди".

Масовото доброволческо движение в Русия, особено укрепнало тази пролет в разгара на първата коронавирусна вълна, става днес важен фактор за обновяване на обществено-политическия живот в страната. Това заявиха вчера експерти, участвали в кръгла маса по случай Деня на доброволеца, отбелязван в Русия на 5 декември, пише "Взгляд".

Пандемията отчасти промени дори възгледите на т. нар. извънсистемни опозиционери в Руската федерация, твърди онлайн изданието. Според него те вече се включват в благотворителни акции под егидата на Общоруския народен фронт на президента Владимир Путин, "за да помагат на други хора, вместо да си изплискват енергията на улицата" - в протестни демонстрации.

Разцветът на доброволческото движение показва, че руското общество става по-зряло, и мнозина доброволци ще започнат да играят активна роля в политиката на страната, смятат аналитици, говорили пред "Взгляд".

Facebook logo
Бъдете с нас и във