Банкеръ Daily

Свят

В Русия ще се появи услуга, показваща дали е безопасно да се плува в Черно море

В Русия ще бъде разработена услуга, за да се определи дали е безопасно да се плува в Черно море, предаде РИА Новости. Тя ще работи на базата на сателитен мониторинг и метеорологични данни, каза генералният директор на Отрасловия център "Маринет" Александър Пински.

Идеята за създаване на услугата принадлежи на фирмата "Скенекс", методиката за откриване на замърсяване чрез сателитни данни е разработена от участниците в проекта "Големи предизвикателства" на образователния център за надарени деца "Сириус", поясни Пински.

"Всяка година милиони туристи посещават Черноморското крайбрежие, които дори не подозират къде се изхвърлят отпадъчните води от курортните градове и как те се отразяват на морето. Ще се вземат предвид сателитни снимки и метеорологични данни с висока точност, за да се предвиди къде ще бъде замърсено Черно море”, разказва директорът.

Според него услугата ще позволи не само да се покаже настоящата ситуация, но и да се направят прогнози. Трудността при формирането на такива данни се крие във факта, че замърсяването може да се регистрира само при благоприятни условия на наблюдение: безоблачно време и липса на смесване, което пречи на изхвърлянето на отпадъчни води на повърхността.

"Въпреки трудностите при откриване на замърсяването, участниците в проекта създадоха интерактивна карта на емисиите на отпадъчни води и разработиха методология, която да предвижда достигането на замърсени води в курортните зони," информира директора на проекта Дмитрий Глуховца.

Техниката за откриване на замърсяване вече е тествана на Черноморското крайбрежие близо до Новоросийск и Анапа. Пински каза, че сега се планира методологията да се премести на онлайн платформа и след по-нататъшно разработване да се създаде услугата. Тя може да представлява, на първо място, интерес, както за широката общественост, така и за представителите на туристическата индустрия, смята генералният директор на Отрасловия център "Маринет".

Все още не е определено дали услугата ще бъде платена или ще бъде предоставена безплатно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във