Банкеръ Daily

Свят

В Румъния плашат за запалят депутати, ако гласуват за зеления сертификат

Румъния и България са на последно място по ваксинация в ЕС. 

Няколко депутати от румънската Национално-либерална партия получили заплашителни есемеси на служебните си телефони заради предстоящото гласуване на законопроекта за въвеждане на зелен сертификат за достъп до работното място, съобщава БТА. 

"В сряда получих заплашително послание по мой адрес и по адрес на моето семейство. "Внимавай как гласуваш за зеления сертификат. Ще запалим теб и семейството ти. Ако този сертификат мине, всяко действие е оправдано, ние сме в легитимна отбрана", разказа депутатът Габриел Аврамеску.

Той посочи, че това послание е било получено и от други членове на партията. Народните представители ще сезират съответните органи.
Въпреки заплахите, депутатът посочи, че позицията му е напълно ясна и че той категорично подкрепя необходимостта от въвеждане на зеления сертификат.

Нормативният акт бе отхвърлен от парламента, но долната камара на парламента има решаващия глас в този случай. Очаква се гласуването да се състои следващата седмица.

В четвъртък румънската полиция разби група за създаване на фалшиви сертификати. Петима души са арестувани, като всички са медицински служители от Северозападната част на страната. Задържаните предлагали фалшивите сертификати срещу 250-300 евро. В схемата участвали медицински сестри и служители от регистратурата на болниците във Вама Петя и Бихор.

Разследването установило, че за да не предизвикат подозрение, здравните работници отваряли флаконите и изсипвали ваксината в мивката.

От фалшивата схема се възползвали предимно румънци, живеещи в чужбина. Те получавали сертификат за ваксинация с препарата на "Янсен", без дори да се явяват във ваксинационния център.

Румъния и България са на последно място по ваксинация в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във