Банкеръ Daily

Свят

В Румъния обмислят връщане на ограничителните мерки

"Ситуацията е много обезпокоителна, може да се наложи да се върнем към ограничителните мерки", заяви румънският президент Клаус Йоханис снощи, след като в страната беше регистриран рекордният брой от 555 нови случая на заразени с коронавирус в рамките на едно денонощие, пише румънският печат.

Президентът подчерта, че не му се иска отново да въвежда извънредно положение, но "ако ситуацията се влоши и не намерим друг начин, тогава може да се върнем към по-рестриктивни мерки", посочва в. "Гъндул".

"В разгара на пандемията сме. От друга страна, не можем да затворим страната и да заминем някъде другаде. Това е нашата страна, нашият живот, тук е нашата икономика. Ако искаме да движим и икономиката, и да ходим на море и планина, трябва да спазваме тези норми", призова президентът.

В. "Журналул национал" цитира държавния секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, който обръща внимание, че през последните дни броят на новозаразените е нараснал с 30 процента. Той подчертава, че единственият начин да бъде управлявана тази ситуация без ограничителни мерки е населението да бъде по-отговорно и да спазва правилата.

Около 30 000 румънци са напуснали изолацията си, а 1200-1300 са си тръгнали от местата за институционализирана карантина, след като Конституционният съд определи тези мерки като неконституционни, съобщава в. "Адевърул", цитирайки здравния министър Нелу Татару.

"Тръгнаха си 30 000 пациенти или лица със съмнения (за Ковид-19), поставени в изолация, от 50 000 сега са 20 000. Също така 1200-1300 от тези, които се намираха под карантина, от 3500 останаха 2200. За 24 часа бяха изписани 624 пациенти, (...) като част от тях са поискали преждевременно изписване", посочи Татару.

Той подчерта, че един пациент, носител на инфекцията, може да зарази до 234 души.

Изданията съобщават също, че парламентът е приел вчера проектозакон за насрочване на местните избори на 27 септември. Президентът Йоханис заяви, че изборите може да бъдат организирани през септември, но трябва да се спазват противоепидемичните мерки, като носене на маска, спазване на дистанция и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във