Банкеръ Daily

Свят

В Рим не искат повече роми

В Рим скочиха на протест срещу ромите, а прокуратурата започна разследване за расова омраза, предадоха италианските медии.

Вчера в един от най-бедните и крайни квартали на италианската столица - Торе Маура, се разрази истински граждански бунт срещу действията на властите. Когато местните жители разбрали, че общината се готви да настани група роми в жилища за социално слаби в квартала, те незабавно се събрали и в знак на протест започнали да вандалстват - изгорили няколко контейнера за боклук и дори стъпкали с крака сандвичите, приготвени за ромите. Чували се и викове като "дано умрат от глад" или "трябва да ги изгорим".

Малко след това няколко неофашистки групировки се присъединили към протеста на местните срещу ромите. Заради бурното недоволство се наложило властите да потърсят други места, където да настанят хората от малцинството.

Торе Маура е крайно беден квартал без почти никакви услуги. Жителите му най-вероятно са се опасявали, че присъствието на ромите, които обикновено се приемат за престъпници, ще влоши още повече ситуацията в предградието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във