Банкеръ Daily

Свят

В Ричмънд събориха паметник на Колумб и го хвърлиха в езеро, в Бостън го обезглавиха

Паметник на Христофор Колумб в Ричмънд, в американския щат Вирджиния, беше съборен от протестиращи, запален и накрая хвърлен в езеро, предаде Асошиейтед прес.

Това се случи по-малко от два часа след като демонстрантите се събраха в градски парк и скандираха за сваляне на монумента.

След събарянето на паметника на негово място беше поставена табела с надпис "Колумб представлява геноцид". Самият монумент беше запален и изтъркалян в езеро в парка. 

На мястото нямаше полицейско присъствие, но в района беше забелязан полицейски хеликоптер след свалянето на паметника, който е собственост на града.

По-рано активисти говориха пред събралото се в парка множество за тежките борби на индианците и чернокожите в САЩ. "Трябва да започнем от самото начало, трябва да започнем с хората, които първи са стъпили на тази земя", каза една активистка.

Междувременно главата на статуя, изобразяваща Христофор Колумб в бостънския район Норт Енд, бе отчупена на фона на нарастващите призиви за прекратяване на расизма в цялата страна.

Вандализмът е бил извършен в някакъв момент през изминалата нощ.

Това не е първият път, когато тази статуя е била атакувана. Главата на статуята бе отчупена по същия начин през 2006 г., а през 2015 г. статуята беше изпръскана в червена боя, заедно с думите "Black Lives Matter", боядисани в черно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във