Банкеръ Daily

Свят

В президентските избори във Франция ще участват 12 кандидати

Единадесет кандидати чакат на опашката за поста на президент на Франция, който днес заема Еманюел Макрон.

Списъкът с 12 кандидати за изборите за президент на Франция, които са насрочени за април, е бил окончателно утвърден и обявен в понеделник от председателя на Конституционния съвет на републиката Лоран Фабиус. Това съобщиха от пресслужбата на държавния орган.

"Своето желание да участват в изборите първоначално бяха заявили 65 човека. Ние избрахме от тях, тези които са получили над 500 подписа, и това са тези 12", е казал Фабиус.

Това са действащият държавен глава Еманюел Макрон, кандидатът от партия "Борба на работниците" Натали Арто, представителят на дясното опозиционно движение "Стани, Франция" Никола Дюпон-Енян, кметът на Париж и кандидат от Френската социалистическа партия Ан Идалго, представителят на партия "Европа - Екология - "Зелени" Яник Жадо, ръководителят на лявата партия "Ние се съпротивляваме!" Жан Ласал, ръководителят на столичния регион Ил дьо Франс и кандидат от партия "Републиканци" Валери Пекрес, представителят на лявото движение "Неподчинената Франция" Жан-Люк Меланшон, кандидатът от Френската комунистическа партия Фабиен Русел, синдикалистът и общински съветник в Бордо Филип Путу, представителят на партия "Национално обединение" Марин льо Пен и кандидатът от движение "Реконкиста" Ерик Земур.

Шефът на Конституционния съвет напомня, че първият тур на изборите е насрочен за 10 април, а вторият - на 24 април.

В последните дни допитванията до общественото мнение отбелязват ръст на броя на избирателите, кото смятат да гласуват за действащия президент. Според данните, на първия тур Макрон може да получи 28% от гласовете - значително повече, отколкото който и да е негов съперник.

Във втория тур, според прогнозите на социолозите, за него са готови да гласуват над половината от избирателите. Последните допитвания показват, че основните претенденти за участие във втория тур ще са кандидатът от партия "Национално обединение" Марин льо Пен (16-18% на първия тур) и кандидатът от движение "Реконкиста" Ерик Земур (14-15% на 10 април).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във