Банкеръ Daily

Свят

В последното си пътуване в чужбина Меркел гостува на Борис Джонсън

Очаква се ограниченията за пътувания заради коронавируса да бъдат основна тема в разговорите им.

Последното посещение в чужбина на германския канцлер Ангела Меркел преди оттеглянето ѝ от поста след парламентарните избори през септември тази година ще е във Великобритания. Това е 22-то й гостуване в тази страна, откакто е на власт. Днес премиерът Борис Джонсън ще посрещне Меркел в лятната си резиденция Чекърс.  Темите на  разговор са много, но прогнозите са, че безспорно Covid-19 ще бъде в центъра на вниманието им, особено в сезона на летните отпуски и желаниято на хората да пътуват и почеват, не само в родната страна. Ограниченията за пътувания обаче остават, а в някои страни стават и по-строги.

Припомняме, че Меркел призова Европейския съюз да наложи забрана за пътуванията на всички британци в страни членки, независимо дали са ваксинирани или не. Преди няколко дни "Таймс" съобщи, че  германският канцлер възнамерява да обсъди с европейските си колеги възможността да се наложи временна забрана за британски граждани да влизат в Европейския съюз заради разпространението на индийския вариант на коронавируса - Делта. Според изданието Меркел иска да предложи Великобритания да бъде обявена за „предизвикваща особено безпокойство страна“ и да се забрани на британците да посещават страните от Евросъюза. Германия вече прилага изискването британците да се самоизолират за две седмици при пристигане в страната.

Но на ваксинираните британци бе обещано, че ще могат да пътуват до страни от "жълтия“ списък, в който влизат Германия, Франция, Гърция, Италия и Португалия, без да се карантинират при завръщането им на Острова.

Като част от официалната  програма канцлерът Меркел ще говори чрез видеовръзка с британския кабинет - първото подобно обръщение на държавен лидер след това на американския президент Бил Клинтън през 1997 година.

Двамата лидери консерватори ще договорят и годишни съвместни заседания на британското и германското правителство.

По-късно през деня Ангела Меркел ще бъде приета от британската кралица Елизабет II в двореца Уиндзор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във