Банкеръ Daily

Свят

В Португалия няма да спират тока, ако не можеш да си го платиш заради коронавируса

Около 85% от работещите в хотелите в Португалия временно ще бъдат освободени през април заради щетите, който търпи икономиката от епидемията. Туристическият сектор в тази страна осигурява около 15 на сто от БВП.

До края на извънредното положение, обявено до 17 април заради епидемията от коронавирус, няма да се спира ток, вода и газ при неплащане на сметки от затруднените семейства в Португалия, съобщава Ройтерс. Решението е на парламента, като то е част от усилията да се ограничат икономическите и социални щети от кризата в страната.

През първата седмица на април всеки ден в центровете по труда са се регистрирали по над 4000 души, а броят на безработните се е увеличил с 28 000 в сравнение с март. Португалската икономика е експортно ориентирана и е много зависима от туризма, затова силно пострада от рязкото намаляване на търсенето.
Португалия е в третата си седмица на извънредно положение. Досега е съобщено за 13 141 потвърдени случая на заразени и 380 починали - относително малко, особено в сравнение със съседна Испания и с Италия.
От асоциацията на хотелиерите АHP обявиха, че около 85% от работещите в хотелите в Португалия временно ще бъдат освободени през април заради щетите, който търпи икономиката от епидемията. Туристическият сектор в тази страна осигурява около 15 на сто от БВП. Този отрасъл помогна на Португалия да се възстанови от дълговата криза от 2010-2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във