Банкеръ Daily

Свят

В полунощ приключи програмата за "златни паспорти" в Кипър

Мненията по повод реалния принос на вече  отменената програма за благополучието на жителите на острова са противоположни.

Програмата за предоставяне на гражданство в Република Кипър срещу инвестиции в островната страна официално прекрати своето действие в неделя в полунощ. Кипърският министър на финансите Константинос Петридис е информирал парламента, че засега правителството няма планове за разработване на нова схема за привличане на инвестиции. Той е отбелязал, че това е невъзможно без предварителни консултации с Европейския съюз. За своето решение да сложи край на съществуването й, Министерският съвет на Кипър съобщи на своето извънредно заседание на 13 октомври, когато в страната се проведоха масови протести срещу злоупотребите в системата за издаване на т.нар. "златни паспорти".

Според тази програма, предприемач от друга страна би могъл без всякакви особени заслуги към островната страна, да стане гражданин на Кипър, ако вложи 2 млн. евро в някакъв местен икономически проект или в недвижима собственост.

Но е имало и друга по-лесна възможност., а и с по-малко разходи.  Например, за членовете на съвета на директорите на чуждестранна бизнес структура, която започвала работа на острова след спечелен от тяхната фирма конкурс, условията за получаване на гражданство били много по-меки. Те трябвало да си купят на къща на стойност не по-ниска от 500 хил. евро и да докажат пред кипърските власти, че данъчните постъпления от техните доходи в бюджета на островната страна в последните три години са билине по-малко от 100 хил. евро. 

И във всеки един такъв случай кандидатът трябвало да има  "чиста" биография, иначе кипърските власти просто нямали право да приемат неговата молба за предоставяне на гражданства.

 

Каква е ползата от тази програма?

Мненията по повод реалния принос на вече  отменената програма за благополучието на жителите на острова са противоположни. Например, в отчета на Ernst & Young се казва, че в период между 2013 и 2018 г. програмата е внесла в кипърската икономика между 7.6 млрд. и 9.7 млрд. евро инвестиции и е осигурила около 10 хиляди рабони места.

В същото време бившият министър на финансите на Кипър Харис Георгиадис отбелязва, че тази програма е осигурила само 0.3% ръст на БВП на страната. Но заедно с това ексфинансовият министър признава, че прекратяването на действието на тази схема ще се усети в строителния сектор, а също така и на пазара на недвижими имоти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във