Банкеръ Daily

Свят

В Полша започна церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер.

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предадоха АП и ТАСС.

Церемонията започна в 4:40 ч. сутринта, точният час когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани. Почти едновременно с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война.

Полският президент Анджей Дуда напомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно. "Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?", попита Дуда.

Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света. "Само историческата истина може да изцери раните", добави той, изказвайки уважение към своя германски колега, който дойде в Полша, за да участва в паметната церемония.

"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка", заяви от своя страна Щайнмайер на полски и немски, предаде АФП. При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германската канцлерка Ангела Меркел и много други световни лидери, между които и българският президент Румен Радев,  ще присъстват на главните церемонии във Варшава. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си заради приближаването на урагана Дориан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във