Банкеръ Daily

Свят

В Полша освободиха младите хора от данък върху доходите

Нов закон, който влезе в сила от 1 август предвижда младежите под 26-годишна възраст в Полша ще бъдат освободени от данък върху доходите, съобщава Франс прес.

Документът дава възможност близо 2 млн. млади работещи поляци, чието възнаграждение не надвишава 85 528 полски злоти бруто (22 547 долара или 22 000 евро) годишно, да бъдат изключени от списъка на плащащите този данък, който в Полша е 18 процента. В момента средната заплата в Полша е малко под 60 000 злоти годишно.
Тази мярка е едно от обещанията, които даде партията "Право и справедливост" преди европейските изборите през май и парламентарните избори в Полша през есента. С нея се цели да се спре изтичането на мозъци, което Полша преживява през последните петнадесет години, откакто страната се присъедини към Европейския съюз. Този проблем го има и при останалите страни от Централна и Източна Европа, които станаха членки на общността. Това даде възможност на гражданите им да работят без да им трябва разрешително или виза. Премиерът Матеус Моравецки съобщи, че през този период 1.7 млн. млади поляци са напуснали страната си. А това се отразява негативно на икономиката на Полша, тъй като предприятията изпитват недостиг на кадри.

От 2004 г. Великобритания е най-популярното място за полските емигранти и последните данни показват, че близо един милион поляци живеят в Обединеното кралство.

Правителството на Полша е подготвило социална програма , която включа нови субсидии на семейства с деца и добавки към пенсиите, която може да възлезе на 40 млрд. злоти (10 млрд. долара).

Facebook logo
Бъдете с нас и във