Банкеръ Daily

Свят

В подножието на величественият Везувий се отглеждат овощни градини и лозя

Поглед към Везувий от красивия Неапол

На днешния ден пред 79 г. изригва вулканът Везувий (Vesuvio), а градовете Помпей, Херкулан и Стабий са погребани под вулканична пепел и хиляди хора загиват. (Според някои учени това е станало на 24 октомври).

Везувий се извисява на височина 1281 м над морското ниво, близо до Неаполския залив. Той е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Кратерът му е с дълбочина 217 м и обиколка 1400 метра. Диаметърът на основата му е повече от 3 километра.

Вулканът изригва периодично в продължение на повече от 12 000 години. Днес над кратера се издигат тънки ленти дим, а по склоновете му има пукнатини, през които прониква горещина, достатъчна да се запали лист хартия. В подножието на Везувий има много овощни градини и лозя, но склоновете във високата му част са пусти и изглеждат потискащо и застрашително. През XX век са регистрирани шест големи изригвания на вулкана.

Най-известното изригване на Везувий през 79 г. унищожило градовете Херкулан и Помпей. Вулканът изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим, посипали се гореща пепел и скални късове, въздухът се наситил с отровни газове. Повечето жители на Помпей били погребани под разрушените сгради и пластове вулканична пепел или били задушени от отровните газове.

Херкуланеум (Herculaneum, Herakleion, на италиански: Ercolano) е бил древен град в Кампания на Неаполския залив (Golf von Neapel), който както Помпей и Стабий (Stabiae) е затрупан при избухването на Везувий. Днешният град се нарича Еркулано. Той се намира на 8 км югоизточно от Неапол на Неаполски залив на местото на древния град Херкуланеум. Градът е туристически обект с разровеният римски град Херкулан.

Градът е основан от древногръцкия герой Херкулес на мястото, където убива Какус. През 307 пр.н.е. е под римско владение. По време на избухването на Везувий e бил малък пристанищен град с 4000 жители. Богати римляни са имали в него вили, където са живели с робите си. Най-известна е Вила на Папирусите (Villa dei Papiri) с площ 2790 кв. метра. Наречена е така заради намерената в нея библиотека с папируси. Открита е през 1750 г. от швейцарския археолог и военен инженер Карл Вебер. Била е затрупана с 20 м вулканична тиня. Вилата е построена вероятно през 1 век пр.н.е. от Луций Калпурний Пизон Цезонин (консул 58 пр.н.е.), който е познат като тъст на Гай Юлий Цезар. Според други изследователи е построена от Апий Клавдий Пулхер (консул 38 пр.н.е.). Вилата се простира с дължина от 250 м покрай морето и има в средата воден басейн, дълъг 66 метра.

Помпѐй (на латински: Pompeii; на италиански: Pompeï) е бил голям античен римски град, погребан под слой от вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 година. Градът е открит през 1748 г., когато са проведени и първите археологически разкопки. Днес е музей под открито небе.

Помпей е разположен в италианския регион Кампания, в подножието на вулкана Везувий. В Античността Помпей е бил типично малко градче. То става част от Римската държава през 1 век пр.н.е. Когато Везувий изригва през 79 г. градът е засипан с пепел, но остава напълно запазен. След преоткриването му през XVIII век Помпей става световноизвестен като най-добре съхраненият античен град. Билетът струва 11 евро, а музеят има около 2.5 милиона посетители годишно. Античният град се намира на 25 км южно от Неапол и до него се стига с влак за около 35 минути.

Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и било сравнително слабо. Въпреки това 45 души загинали, били опустошени няколко села, а базата на Съюзническите войски, разположена наблизо, понесла сериозни щети - повредени били 88 американски бомбардировача В-25 Мичъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във