Банкеръ Daily

Свят

В парламента на Италия гласуват за избор на президент на републиката

Започна първият тур от гласуването за избор за президент на Италия на съвместно заседание на двете палати на националния парламент.

Право на глас имат 1008 човека. Кворумът за признаване на гласуването за действително е от 672 гласа. Заедно със сенаторите и депутатите, гласуват и шест пожизнени сенатори, които може и да не се явяват в парламента заради преклонната си възраст и проблеми със здравето, а също така и 58 представители на областите, включително губернаторите.

За заразените с коронавирус парламентаристи или тези, които са в самоизоляция, в зданието на парламента са организирани шатри, където ще могат да гласуват при спазване на всички изисквания на противоепидемичните мерки. Заради санитарните мерки в условията на пандемия в залата за гласуване могат едновременно да се намират не повече от 50 човека при гласуването и не повече от 200 при преброяването на гласовете. Заради необходимостта от пълна дезинфекция е обявено, че на ден ще се провежда само по един тур гласуване. Всички гласуващи задължително трябва да са с маски и да покажат  ковид сертификат, ще се приемат и справки за отрицателен резултат от тест за коронавирус.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи две трети от гласовете в първите три тура, а след това е достатъчно и абсолютно мнозинство (над 50%). От четвъртия тур се понижава и необходимия кворум. Гласуването става като на лист хартия се написва името на вероятния претендент за най-високия пост в Италианската република. Преброяването на гласовете става чрез публично прочитане на имената.

Съгласно конституцията, президентът на републиката трябва да е над 50 години.

Като правило, избрирането на президент, който да получи такава широка подкрепа, е резултат от постигане на съгласие между различните политически партии.

Сред вероятните претенденти се споменава и името на действащия министър-председател и бивш шеф на Европейската централна банка Марио Драги, което предизвиква и притеснания в страната. 

Седемгодишният срок на президентския мандат на Серджо Матарела изтича на 3 февруари. До края на гласуването не се изключва и възможността за неговото преизбиране, както се случи с неговия предшественик Джорджо Наполитано.

 

Президентът на Италианската Република

(Presidente della Repubblica Italiana) е държавният глава на Италия и представя народното съединение, както италианската конституция установява. Президентът се избира посредством тайно гласуване от страна на парламента и на представители на областите и неговият мандат е 7 години (наречен „президентски мандат“).

Италианската конституция установява че всеки италиански гражданин (мъж или жена), който е навършил петдесет години и който има всички граждански и политически права, може да се избира. Жена не е била избирана за президент.

По време на своя мандат президентът живее  е Двореца Куиринале в Рим. Но може да избере да не живее там, като бившите президенти Сандро Пертини, Франческо косига и Оскар Луиджи Скалфаро.

Сегашният и 12-и президент на Италия е Серджо Матарела от 2015 година. Той е роден в Палермо във видно сицилианско семейство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във