Банкеръ Daily

Свят

В Париж затегнаха забраната за публична консумация на алкохол

Градските власти в Париж разшириха значително обхвата на забраната за консумация на алкохол да публични места, предаде ДПА.

Занапред няма да може да се пие алкохол по бреговете на Сена, канала Сен Мартен, "Плас дьо Тертр" (площад до базиликата "Сакре кьор", където се събират много хора на изкуството) и на много други места в града, съобщи днес столичната префектура. Освен това ще бъдат затворени магазините с площ над 10 000 км.м, в които не се предлага храна.

Миналия уикенд много парижани се радваха на хубавото време и се тълпяха по бреговете на Сена и каналите във френската столица. Париж е сред 23-те зони, които премиерът Жан Кастекс е обявил за рискови заради нивото на разпространение на коронавируса. Но в Париж няма локдаун за уикендите, както е в Ница и околностите й или в Дюнкерк или в департамента Па дьо Кале.

Броят на новозаразените на 100 хиляди души в Париж напоследък е под 322. За цяла Франция този показател е около 220. Вчера премиерът Кастекс каза, че новите инфекции не се увеличават стремглаво, но въпреки това ситуацията е обезпокоителна. Неговото правителство е дало знак, че към средата на април е възможно отслабване на ограничителните мерки, но не е посочило дата.

 

Заради нарастването на броя на новозаразените с коронавирус в Сърбия националният кризисен щаб обяви днес затваряне на магазини и заведения от събота до понеделник, съобщи порталът Б92.

В събота всички магазини ще работят до 12 часа, а от 12 до 6 часа сутринта в понеделник ще работят само магазините за хранителни стоки, лекарства и горива, съобщи членът на щаба Предраг Кон.

От понеделник средните училища преминават на дистанционно обучение.

Кризисният щаб ще се срещне отново в понеделник, за да обсъди обстановката и мерките срещу вируса.

Мерките, препоръчани от щаба, трябва да бъдат одобрени на заседание на правителството.

През последните 24 часа в Сърбия са потвърдени 4071 нови случая на коронавирус и са починали 17 пациенти с КОВИД-19. 166 пациенти са на респиратор.

Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 478 878, смъртните случаи станаха 4525.

Досега l страната са поставени 1 613 682 дози ваксина, като 592 903 души са получили втора доза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във